Hur Svevia gjorde sitt projektsamarbete & inmätningar av täkter mer effektivt över hela Sverige
Svevia använder Trimble Stratus, powered by Propeller. Trimble, den globala ledaren inom positions teknologi, var en tidig partner till Propeller. Våra team arbetar nära tillsammans för att leverera Trimble Stratus drönarteknologi för anläggnings och byggsektorn.
● 638 undersökningar behandlade
● 20 800+ inmätningar utförda
● över 80 användare hos Svevia
Det svenska företaget Svevia är specialiserat på att bygga och underhålla vägar, broar, hamnar och annan infrastruktur. Som den ledande entreprenören och ett av de största väg- och byggföretagen i Sverige är de stolta över sin förmåga att vara branschpionjärer, inklusive fokus på människor och innovativa tillvägagångssätt som minimerar miljöpåverkan.
Svevia har använt drönarteknologi i flera år, men det var först sedan de antog Trimble Stratus, som drivs av Propeller, som produkten verkligen lyfte.
När Philip Andsen gick med i Svevias lilla team av mätingenjörer för tre år sedan, planerade de markkontrollpunkter (GCP) manuellt, behandlade undersökningsdata internt och överförde den till CAD-program. Arbetsflödet var tidskrävande, teknikorienterat och kostsamt från början till slut.
Läs vidare för att ta reda på hur Svevia sedan har utvecklat processer för arbetsflödet för kartläggningar och möjliggöra mer frekventa inmätningar, optimerad borrplanering och förbättrat informationsdelning av inmätningar av täkter över hela landet med Propeller vid sin sida.
Utmaningen: Tidskrävande och kostsamma undersökningar med begränsad integration mellan grustäkter.
Philip och hans kollegor behövde ett snabbare sätt att göra inmätningar. De grustäkter som Svevia undersöker är i genomsnitt cirka 20 hektar stora, och den tid och kostnad som var förknippad med teamets gamla undersökningsmetoder gjorde undersökningsprocessen alltför tidskrävande för att kunna utföras så frekvent som de skulle önskat.
Tidskostnaden blev särskilt problematisk under vår och höst, när väder och dagsljus kombineras för att skapa ett litet tidsfönster för flygande. ”Vi behövde ett snabbare och mer användarvänligt sätt att samla in data”, sade Philip. ”Vi ville också kunna flyga oftare utan att förlora tid, särskilt på hösten när det blir mörkt tidigt i norra Sverige.” Svevias mycket tekniska arbetsflöde krävde också kunskap inom fotogrammetri, vilket innebar mycket restid (och relaterade kostnader) i samband med att de tre mätingenjörerna behövde ta sig till de grustäkter som behövde undersökas. Även när drönartekniken blev mer ekonomisk, förlitade sig teamet på komplexa GNSS-mottagare och annan dyr utrustning för att slutföra sina inmätningar.
Lösningen: Ett användarvänligt arbetsflöde för att förbättra projektsamarbete och göra noggrann planering till verklighet.
Philip beskriver processen att se Svevias arbetsflöde förändras som ”ögonöppnande.” ”Det var som, varför har jag inte använt det här tidigare?” säger han med ett skratt. Även om han och teamet hade arbetat med drönare tidigare började de använda AeroPoints istället för traditionell markkontroll, vilket dramatiskt minskade deras tid på fältet och gjorde snabba inmätningar av täkter till en enkel uppgift. ”Våra grustäkter är i genomsnitt cirka 20 hektar stora”, säger Philip, ”och en grustäkt är nu under 30 minuters flygtid.”
Ännu mer spännande för Philip än att spendera mindre tid på fältet var tidsbesparingen genom att outsourca sin dataanalys och ta hjälp med den delen. ”Stratus outsourcade process ger oss data tillbaka mycket snabbare, och noggrannheten är utmärkt. Vi kan lita på den data som kommer tillbaka”, säger Philip. Svevias mätingenjörer kan nu fokusera på själva datan, eftersom teamet kan utföra undersökningar av tre eller fyra grustäkter per dag (istället för bara en) och få datan tillbaka nästa dag.
”Hela processen är så enkel att jag nästan skulle kunna låta mitt barn göra det,” säger Philip. ”Inledningsvis ville vi ha ett smartare och snabbare sätt att slutföra inventeringen av lager, men Stratus levererade så mycket mer. Nu säger en bild mer än tusen ord.”
Trimble Stratus var Svevias första steg in i molnbaserad drönarteknologi, och det har lönat sig på sätt de inte förväntade sig. Med en molnbaserad portal som alla kan använda är datan som kommer från inmätningar av täkter inte bara tillgänglig för en enskild person med teknisk träning. Istället är den tillgänglig för alla omedelbart, utan att behöva dela den manuellt. ”Tidigare mätte vi våra lager, och det var allt. Men nu får vi så mycket data som alla kan använda istället för bara en person”, berättade Philip för oss.
”Det bästa med Stratus är att det är online, så du kan enkelt dela information. Att jämföra data från en chef på täkten med datan från Stratus fungerar som en kontroll och rensar bort eventuella frågetecken enkelt och snabbt. Det gör också delningen av data för ansvarig på plats på täkten mycket enkel.”
Kommunikationen mellan drönarpiloter och över 70 grustäktschefer, arbetsledare och annan personal på grustäkter har dramatiskt förbättrats nu när alla har tillgång till samma plattform. Till exempel, om en borrmaskinist stöter på ett problem med borrhål, ringer de Philip, som kan kontrollera Stratus och justera planen med bara några klick. Båda teammedlemmarna tittar på samma bild i realtid, även om de samarbetar från motsatta ändar av landet.
Eftersom det är så enkelt att logga in och göra en mätning kan drönarpiloter kontrollera varandras arbete inom några minuter. ”Jag kan nu skapa planeringsfiler för grustäkter jag aldrig har besökt”, säger Philip. ”Jag vet vad som pågår på grustäkter över hela Sverige utan att behöva resa dit. Propeller gör vårt fjärrarbete möjligt.”
Svevias mätingenjörer använder nu Trimble Stratus vid varje planeringssteg, från att mäta hur mycket volym de behöver för att bygga ramper till att skapa borrplaner, visuellt markera positionen för varje sprängning och beräkna en grustäkts produktion över tid. 3D-kartan gör det möjligt för dem att avgöra hur mycket borrning som bör göras och var, så de vet när de kan gå vidare till nästa grustäkt.
Svevias planer kan vara extremt detaljerade, inklusive hur många meter de behöver borra och hur lång tid processen kommer att ta. Detta har visat sig vara en mycket effektiv strategi både för produktionsutbyte och kundnöjdhet, eftersom teamet effektivt kan planera hur länge de behöver innan de levererar en beställning.
Svevia använder till och med Stratus för att förutsäga vibrationspunkter och planera sprängningar så att närliggande byggnader förblir säkra. ”Stratus hjälper oss att identifiera vibrationspunkter, hur nära de är sprängningen och i vilken riktning, så att vi kan anpassa sprängningsplanen innan borrningen för att hålla oss under vibrationsgränsen”, sa Philip.
Trimble Stratus ger ert team möjlighet att kartlägga, mäta och hantera din arbetsplats – allt på en och samma plats. Boka en Trimble Stratus-demo för att lära dig hur en karta kan förvandla ditt team.
Kontakta gärna vår Kristoffer Gustafsson nedan eller din personliga kontakt hos SITECH för vidare information.
Mail: kristoffer.gustafson@sitech-sverige.com
Telefon: +46 010-456 80 50